deti a zemedelstvi

Proč musíme děti vzdělávat v oboru, který nás živí

Prázdniny u babičky a dědy na venkově – vzpomínáte na ně? Krmili jste slepice, nosili trávu králíkům, zalévali záhonky, trhali ovoce a zeleninu… Když jste se vrátili v srpnu domů, měli jste znalosti, že byste se zvládli postarat o vlastní hospodářství. Většina dnešních dětí takové možnosti nemá, protože jejich prarodiče hospodářská zvířata nechovají a ovoce a zeleninu pěstují spíš symbolicky, naším úkolem tak je hledat jiné možnosti, jak v nich probudit zájem o zemědělství a původ potravin.

 

Zemědělství bylo odjakživa klíčovým pilířem lidské civilizace. Ohlédneme-li se zpět v čase, není tomu tak dávno, co byla do zemědělských prací nějakým způsobem přirozeně zapojena většina lidí včetně dětí. Od útlého věku pomáhaly rodičům na poli, staraly se s nimi o dobytek, sklízely plodiny. Odmala tak měly možnost učit se rozumět zákonitostem přírody. Žily v bezprostředním kontaktu s půdou a znaly zblízka většinu hospodářských procesů. Měly praktickou zkušenost se sezónními pracemi, péčí o zvířata i rostliny, znaly přírodní cyklus. Uvědomovaly si, jaké riziko pro jejich rodinu představuje špatné počasí nebo neúroda a rozuměly tomu, jakou má příroda moc. Tyto znalosti byly nedílnou součástí venkovského života a lidé si je předávali z generace na generaci.

 

Mladí ztrácí přímý kontakt s půdou

Dnes je situace jiná. S urbanizací a technologickým pokrokem se většina populace přesunula z venkova do měst a řada dětí tak ztratila přímý kontakt s půdou a hospodařením. To, co dřívější generace dětí reálně žily, dnešní děti znají víceméně zprostředkovaně a dost často jen povrchně. Cestou, jak zajistit, aby lépe porozuměly tomu, jaký význam pro nás má příroda a vše, co nám dává, je cíleně je v této oblasti vzdělávat. Kde ale začít?

Před časem jsme si mezi malými zákazníky našich prodejen udělali průzkum. Zajímalo nás, kolik toho vědí o zemědělství a původu potravin. Dětí, které o prázdninách nakupovaly s rodiči v prodejnách RYNEK, jsme se zeptali na několik otázek. A co jsme zjistili? Teoretické znalosti o zemědělství dnešní děti nejčastěji získávají prostřednictvím školní výuky a různých vzdělávacích programů a workshopů, z médií, díky agroturistice (návštěvami farem, ekologických center, dnů otevřených dveří…). Prakticky pak návštěvou příbuzných na venkově, městských komunitních zahrad a farmářských trhů. Obecně lze říci, že děti dnes vědí méně o konkrétních zemědělských procesech, jako je pěstování plodin nebo chov dobytka, ale poměrně dobře se orientují v ekologických tématech typu ochrana přírody, recyklace, udržitelnost… Všimli jste si toho také ve svém okolí?

 

Probuďme v dětech zájem o zemědělství

Ne nadarmo se říká, že osobní příklad táhne. Stejně jako naše chování. Přístup. Životní filozofie. Sepsali jsme pro vás několik praktických tipů a nápadů, díky nimž můžete podpořit zájem dětí o zemědělství a potraviny, aby lépe pochopily, odkud naše jídlo pochází, jaké procesy jsou spojené s jeho výrobou nebo jaký má význam zemědělství v našich každodenních životech.

 

10 tipů, jak podpořit zájem dětí o přírodu a zemědělství:

  • Mluvte spolu. Hovořte s dětmi o původu potravin, které nakupujete a konzumujete. Pravidelný dialog dětem pomáhá lépe porozumět původu jídla.

  • Vypěstujte si vlastní plodiny. Třeba bylinky, ovoce nebo zeleninu. Děti zjistí, jaké za tím stojí úsilí, a pomůže jim to pochopit základní pěstitelské procesy, jako je sázení, zalévání a sklizeň.

  • Vydejte se společně na farmu. Návštěvy farem a agroturistika jsou skvělým způsobem, jak dětem ukázat reálné zemědělské prostředí.

  • Spojte zemědělství se zážitkem. Vyrazte do zemědělského muzea nebo ekologického centra. Zážitkové učení přináší zábavu a zvyšuje u dětí zájem o danou problematiku.

  • Nabídněte dětem kvalitní vzdělávací materiál. Například knihy, dokumentární filmy, tematické deskové a karetní hry nebo jiné informační zdroje.

  • Propojte zemědělství s ekologií. Dětem to pomůže lépe porozumět širším souvislostem a uvědomí si, jak naše rozhodnutí ovlivňují okolní svět.

  • Povídejte si o hospodářských zvířatech. Děti zvířata milují! Zjistěte, jaká jsou jejich oblíbená, vysvětlete jim jejich úlohu (slepice snáší vajíčka, krávy dávají mléko), zavzpomínejte na společné zážitky z farem a nabídněte jim možnost hospodářská zvířata dál poznávat.

  • Zapojte děti v kuchyni. Vařte a pečte společně, ideálně ze surovin, které jste spolu vypěstovali nebo nakoupili. Když děti uvidí, co všechno příprava jídla obnáší, možná vám začnou pomáhat pravidelně.

  • Otevřete i méně populární témata. Jste to vy, kdo může děti motivovat k tomu, aby si vážily jídla a chápaly jeho hodnotu. Udělejte si čas také na diskuzi o neplýtvání surovinami.

  • Zdůrazněte benefity tuzemských potravin. Nákup tuzemských potravin zajišťuje čerstvost a kvalitu produktů, snižuje ekologickou stopu a podporuje místní ekonomiku. Vezměte děti na nákup přímo od tuzemských zemědělců, třeba do prodejen RYNEK. Velká část potravin, které zde seženete, pochází z vlastní produkce společností patřících do skupiny AGROMĚŘÍN.

 

Servírujte doma informace

Co říct závěrem? Vzdělávání dětí v oblasti zemědělství a potravinářství je důležitým krokem k jejich zdravější budoucnosti i cestou k udržitelnosti a rozvoji těchto odvětví. Stejně tak k zajištění určité profesní kontinuity. Tím, že předáme naše znalosti a zkušenosti nové generaci, podpoříme osobní růst našich dětí. Z dětí, které dnes chápou význam zemědělství a potravinářství v každodenním životě, velmi pravděpodobně vyrostou informovaní dospělí s respektem k přírodním zdrojům a udržitelnosti. Tito lidé si budou vědomi vlivu stravování na své zdraví a nakupování na životní prostředí. Budou schopni chápat komplexní vztahy mezi zemědělstvím, výrobou potravin a ekonomikou, a pokud se jednou ocitnou na místech, kde se rozhoduje o těchto oblastech, bude se nám do nich snáz vkládat důvěra. Tak si držme palce, aby se nám to podařilo.

Zaujalo vás tohle téma? Diskutujte o něm. Na sociálních sítích nebo naživo! Budeme rádi, když ho budete sdílet společně s námi.

Související články

  • zemědělství

V České republice je precizní zemědělství, nebo chcete-li „zemědělství 2.0“, čím dál populárnější. Stojíme na prahu nové éry, která do práce zemědělců, pěstitelů a chovatelů plně integruje moderní technologie, inovace a udržitelnost. Ukážeme vám, jak může vypadat technologický pokrok v tradičních zemědělských procesech a postupech.

 

  • zemědělství

Napadlo by vás, že může dron zachránit srnčata před sekačkou či před kombajnem? Je to tak! Vyhledávání srnčat pomocí termovize je aktuálně nejúčinnější, nejpřesnější a nejrychlejší metoda, kterou jsou zemědělci a myslivci schopni odhalit ležící mláďata i ve vysokých porostech a na rozsáhlých územích.

  • zemědělství

Genetika má na kvalitu hovězího masa nebývalý vliv. Promítá se do jeho barvy a textury, rozhoduje o obsahu tuku i kvalitě bílkovin. Češi ročně snědí průměrně 10 kilogramů hovězího na osobu a česká kuchyně ho zná jako „třetí nejpoužívanější maso“. I z toho důvodu má smysl zajímat se o jeho původ.