skladování potravin

5 tipů pro ideální skladování potravin

Udržet potraviny co nejdéle čerstvé a chutné je dennodenní výzvou mnoha domácností. K tomu, abyste si zajistili přehled, kolik čeho právě máte v lednici či ve špajzu, nepotřebujete žádné superschopnosti. Stačí dobrá organizace a efektivní skladování zásob. Sepsali jsme pro vás několik praktických tipů, které vám pomohou maximalizovat trvanlivost potravin.

 

01 Chladné prostředí je základ.

Lednička hraje ve skladování potravin klíčovou roli. Čerstvé potraviny, například maso, ryby nebo mléčné výrobky, by se měly uchovávat v chladničce při teplotě pod 4 °C. Nízká teplota totiž brzdí růst bakterií a jiných mikroorganismů. Předejdete tak rychlému zkažení čerstvých potravin, u ovoce a zeleniny zpomalíte zrání. Mimoto pomáhá chladné prostředí udržet chuť, texturu a nutriční hodnotu skladovaných produktů. Chlad je zároveň důležitou prevencí před výskytem bakterií salmonely, které patří mezi nejvýznamnější patogeny způsobující onemocnění z potravin. Podle údajů Státní veterinární správy je minimální teplota pro růst salmonel 5 °C, optimální kolem 37 °C a 70 °C je ničí. Obecně největší riziko pro nákazu salmonelózou představuje právě syrové maso, nejčastěji drůbeží a vepřové, syrové mléko, a dále pak cukrářské a lahůdkářské výrobky s vysokým podílem ruční práce.

 

02 Udržujte v ledničce systém.

Skladování různých druhů potravin odděleně brání šíření bakterií a dalších patogenů a snižuje riziko jejich kontaminace. Lednička by neměla být nacpaná k prasknutí. Vždy by tu mělo zůstat nějaké volné místo, aby mezi potravinami mohl cirkulovat studený vzduch a rovnoměrně se chladily. Budete-li v chladničce udržovat čistotu a pořádek, snížíte tak čas, po který musí být otevřená. Chladničky i mrazáky je třeba čas od času odmrazit, vymýt nejprve teplou vodou se saponátem, pak čistou vodou a nakonec pečlivě vysušit. To ale určitě víte.

Kde je pro co v lednici ideální místo?

Horní police: Hotová jídla, mléčné výrobky (jogurty, máslo, sýry), vejce, saláty.

Prostřední police: Potraviny k rychlé spotřebě (uzeniny, salámy).

Spodní police: Syrové maso, ryby a mořské plody. Uložte je do uzavíratelných nádob nebo na talíř s okrajem, aby nedošlo k úniku šťáv a kontaminaci dalších potravin.

Zásuvky: Ovoce a zelenina, ovšem odděleně. Potraviny s vysokým obsahem vlhkosti (okurky, saláty…), jsou totiž náchylnější k růstu bakterií a plísní. Některé druhy ovoce zase produkují etylen, tzv. „plyn zralosti“, který urychluje proces zralosti.

Dveře lednice: Mléko, džusy, sodovky, pivo, hořčice, kečup, majonéza, salátové dresinky, olivy, nakládané okurky, marmelády...

 

03 Skladujte všechny potraviny odděleně.

Různé potraviny vyžadují různé teplotní a vlhkostní podmínky. Oddělené skladování (v lednici i špajzu) umožňuje udržovat ideální podmínky pro každý typ potravin. Obecně platí, že bychom syrové a tepelně zpracované výrobky měli skladovat co nejdál od sebe.

Některé potraviny v lednici, typicky sýry či ryby, mají silné pachy, které mohou ovlivnit chuť a vůni jiných surovin. Oddělené skladování těchto silně aromatických potravin pomáhá udržet kvalitu ostatních skladovaných položek. Mimochodem věděli jste, že jako účinný pohlcovač pachu slouží káva nebo jedlá soda? Stačí je nasypat do misky a jednou za čas vyměnit.

Mimo lednici pak zpravidla uchováváme trvanlivé výrobky, zavařeniny v neotevřených sklenicích a konzervy. I pro ně ale platí základní pravidlo: nevystavovat je slunečnímu záření ani vysoké teplotě. Totéž se týká sušených potravin, jako jsou těstoviny a luštěniny. Uchovávejte je v tmavém a chladném prostředí, abyste zabránili ztrátě chuti a živin.

Samostatná kapitola je pak zelenina. Neočištěné brambory a zeleninu skladujte separátně – v hlíně mohou být přítomny choroboplodné zárodky. Cibuli a česnek držte stranou od brambor, uvolňují totiž vlhkost a plyny a mohou tak způsobit jejich rychlé klíčení a hnití.

 

04 Myslete na vhodný obal.

Výběr správného obalu závisí na druhu potravin a na tom, jak dlouho je plánujeme skladovat. Důležité je samozřejmě dodržovat hygienu, pravidelně kontrolovat jejich stav a udržovat v čistotě také skladovací prostory. A v čem všem dnes můžeme potraviny skladovat?

Plastové nádoby s víkem jsou ideální pro skladování vařených jídel a polévek, udržují čerstvé saláty a chrání je před vzduchem a vlhkostí. Zvlášť vhodné jsou pro nakrájené ovoce a zeleninu. Zabraňují jejich vysychání.

Skleněné nádoby jsou perfektní pro skladování sypkých potravin, jako jsou ořechy, semena, těstoviny či mouka. Sklo se hodí také pro kvašené potraviny (kysané zelí, kimchi…), protože neabsorbuje pachy a je odolné vůči kyselinám. Využití najde i u sušených potravin.

Plastové sáčky na zip, tzv. ziplocky, jsou skvělým pomocníkem pro skladování potravin (masa, ryb, zeleniny a ovoce) v mrazničce a hodí se i pro menší porce svačin. Zabalit do nich můžete třeba ovoce, sušenky nebo ořechy.

Potravinová fólie udržuje čerstvé některé druhy sýrů a zabraňuje jejich vysychání. Chrání před vzduchem nakrájené ovoce a zeleninu a zpomaluje proces oxidace.

Hliníková fólie je vhodná pro skladování pečených nebo grilovaných pokrmů, protože dobře udržuje teplotu a šťavnatost.

Papírové sáčky se hodí pro skladování chleba a pečiva, umožňují totiž cirkulaci vzduchu a zabraňují hromadění vlhkosti, což by mohlo vést k plesnivění.

Voskované obaly jsou vhodné pro skladování tvrdých a polotvrdých sýrů a jsou ekologickou alternativou k plastovým fóliím. Balit do nich můžete třeba sendviče a svačiny.

 

05 Mějte vše na očích.

Skladujte potraviny v průhledných nádobách, abyste viděli obsah a minimalizovali ztráty. Průhledné nádoby zjednodušují organizaci, kontrolu a údržbu skladovaných zásob.

Výhody skladování potravin v průhledných nádobách:

1) Trvanlivost i čerstvost pod kontrolou. Sledovat stav potravin a rotovat zásoby, aby se starší suroviny dříve spotřebovaly, je díky průhledným nádobám o dost jednodušší.

2) Snadná orientace a identifikace. Viditelnost obsahu znamená méně času stráveného hledáním. Navíc není nutné používat štítky, protože obsah máte stále na očích.

3) Jednodušší organizace. Průhledné nádoby umožňují udržovat organizovaný a úhledný vzhled lednice, špajzu nebo polic. A kdo by nechtěl mít ve věcech pořádek, že?

 

Výběr kvalitních a čerstvých potravin je pro zdravý životní styl nezbytný. Abychom ovšem naplno využili benefity, které nabízejí například potraviny z prodejen RYNEK, je potřeba je skladovat chytře. Dobré skladovací praktiky mohou výrazně prodloužit jejich trvanlivost a zachovat čerstvost. Navíc neztratí na chuti ani ze svých výživových hodnot. Jestli tedy můžete zlepšit při skladování potravin byť jen jedinou věc, udělejte to. Máte to nejen ve svých rukách, ale i v lednici, ve špajzu a ve sklepě… Tak hodně štěstí!

 

Zaujalo vás tohle téma? Diskutujte o něm. Na sociálních sítích nebo naživo! Budeme rádi, když ho budete sdílet společně s námi.

Související články

  • potraviny
  • udržitelnost

Napadlo vás někdy, jak to, že jsou v obchodech jablka jako čerstvě utržená i v zimě? Doba, kdy pro ně Maruška musela jít krutou zimou na vrcholek hory ke dvanácti měsíčkům, už je minulostí. Dnes se skladují ve speciálních boxech.

  • potraviny

Platí to všude možně, ale ve víně opravdu bez vytáček. Když má být sklenička bílého nebo červeného opravdovým požitkem, musí být na začátku procesu tvorby vína perfektní hrozny. Vinaři k tomu přistupují různě – dělají pečlivou probírku už ve vinici a později před tím, než jdou plody do lisu. K dokonalosti to vyladili v Novém vinařství v Drnholci. Jako jediní v Česku používají optický třídič hroznů, který bez milosti „sestřelí“ každou bobulku, která nevyhovuje.

  • potraviny

Kdyby se léto mělo převtělit do jednoho jediného ovoce, bylo by meruňkou. Jen se na chvilku zasněte – v sezoně nejdřív pěkně kynuté knedlíky a po zbytek roku marmeláda nebo zavařenina, která dovede nejteplejší dny v roce tak intenzivně připomenout. Víte ale, co péče a taky štěstí stojí, než člověk na stůl košík pravých českých meruněk dostane?