zimní skladování jablek

Jablka si v zimě hoví v chladírenských boxech, díky tomu jsou pořád jako čerstvě utržená

Napadlo vás někdy, jak to, že jsou v obchodech jablka jako čerstvě utržená i v zimě? Doba, kdy pro ně Maruška musela jít krutou zimou na vrcholek hory ke dvanácti měsíčkům, už je minulostí. Dnes se skladují ve speciálních boxech.

Jednatřicet hektarů ovocných sadů s produkcí 1 300 tun jablek. Tolik jich sklidí v Pomoně Těšetice ročně. Ne všechna jdou ale na odbyt v období sklizně. Letos jim zbylo přibližně 900 tun. Co se děje s těmi, která se neudají? „Nebojte se, v kontejnerech nekončí. Skladují se v chladu bez přístupu kyslíku,“ vysvětluje ředitel Pomony Těšetice Ivo Pokorný.

Aby zůstaly plody celou dobu jako čerstvě utržené a zachovaly si svou kvalitu, využívají ovocnáři při skladování speciální chladicí boxy a dodržují přísné podmínky. „Zpravidla je třeba, abychom udrželi teplotu kolem jednoho stupně a vysokou relativní vlhkost. Využívá se k tomu prostředí řízené atmosféry,“ popisuje Pokorný. Běžné složení atmosféry má kolem jednadvaceti procent kyslíku. V chladicích boxech je jeho podíl výrazně nižší – zhruba jedno a půl procenta – a k tomu vysoký podíl dusíku a zvýšený podíl oxidu uhličitého.

Obrázek
V chladicích boxech je nízké procento kyslíku
V chladicích boxech je pouze jedno a půl procenta kyslíku. Foto: Martin Indruch

O celé kouzlo co nejrychlejšího zchlazení na požadovanou teplotu se starají především výparníky umístěné v boxech. V systému se používá moderní chladivo odpovídající novým požadavkům s ohledem na ekologickou nezávadnost. Nezbytné jsou také „pračky vzduchu“. V nich přechází vzduch přes aktivní uhlí a po přefiltrování se do skladu dostává menší podíl kyslíku.

Žádná seschlá a vrásčitá jablka

Zní to složitě? „Představte si, že teď v zimě dáte ovoce do ledničky. Za týden ztratí povrchové napětí, vydýchá se z něho voda, svraskne a ztratí pevnost,“ zjednodušuje proces stárnutí Pokorný. Právě díky upravení atmosféry ve skladech přestává ovoce přirozeně prodýchávat cukr a díky tomu degraduje pomaleji.

Kromě dodržení technických podmínek a vysokého stupně hygieny ve skladech ovocnáři kladou velký důraz i na kvalitu plodů, které do boxů uzavírají. Musí být zcela bez závad, škůdců a jakýchkoliv chorob. Boxy se totiž uzavírají na různě dlouhá období v rozmezí mezi pěti až sedmi měsíci. Tak, aby mohl prodej ovoce kontinuálně pokračovat v průběhu celého roku.

Upravená atmosféra, která jablka udržuje při životě, by člověka zabila. Po dobu skladování proto musí být sklady zabezpečené proti svévolnému vstupu cizích lidí i obsluhy. „V boxech v podstatě není vzduch. Mohlo by se tak lehce stát, že kdyby do nich někdo vešel, tak utrpí šok a nedojde ani pět kroků zpátky ven z chladírny,“ upozorňuje Pokorný.

Obrázek
Chladicí boxy musí být zapečetěné. Foto: Martin Indruch
Chladicí boxy musí být zapečetěné. Foto: Martin Indruch

Pro životní prostředí neutrální, pro jablka prospěšné

Na konci skladování musí ovocnáři box pozvolna otevřít a počkat jeden až tři dny, než se atmosféra obnoví. Až poté do něj můžou vejít. Vstup do boxu je pro lidi nebezpečný, ale technologie, které jsou v něm využívané, jsou k životnímu prostředí i lidskému zdraví naprosto neutrální.

Nic z toho ale není vůbec jednoduché zabezpečit. Ať už po technické stránce nebo z pohledu spotřeby energie. Technologie totiž spotřebovává velké množství elektřiny, což je v současnosti největší položka v nákladech. Přes zvyšující se náklady ale zůstává cena výkupu ovoce stále stejná, na čemž ovocnáři tratí.

Nabízí se už jenom otázka, zda se tedy vlastně skladování jablek vyplatí. „Je to čím dál tím méně výhodné. Ale my jinou volbu nemáme. Pořízení technologie skladování stojí desítky milionů korun a dalšího přibližně tři čtvrtě milionu vydáváme za výsadbu hektaru sadu. Vysázené sady nemůžeme ze dne na den vyklučit,“ vysvětluje Pokorný. Celá situace se ale výrazně odráží na pozvolném úbytku sadů v České republice.

Zaujalo vás tohle téma? Diskutujte o něm. Na sociálních sítích nebo naživo! Budeme rádi, když ho budete sdílet společně s námi.

Související články

  • potraviny

Prasata patří mezi typická česká hospodářská zvířata. Dřív bylo možné se s nimi setkat určitě častěji, téměř každý měl na venkově vlastní hospodářství. Dnes už jsou známá spíš jako vepřové na talíři. Určitě si v předvánočním období vybavíte větu. „Já nemusím, já už ho vidím.“, která zní z televizí. Českých plemen prasat vám v hlavě asi moc nenaskočí. Přitom jich tu máme hned několik. Módním plemenem je například přeštík.

  • potraviny

Platí to všude možně, ale ve víně opravdu bez vytáček. Když má být sklenička bílého nebo červeného opravdovým požitkem, musí být na začátku procesu tvorby vína perfektní hrozny. Vinaři k tomu přistupují různě – dělají pečlivou probírku už ve vinici a později před tím, než jdou plody do lisu. K dokonalosti to vyladili v Novém vinařství v Drnholci. Jako jediní v Česku používají optický třídič hroznů, který bez milosti „sestřelí“ každou bobulku, která nevyhovuje.

  • potraviny
  • udržitelnost

Potraviny jsou našim základním zdrojem živin. Čerpáme z nich energii, vitaminy, minerály a další látky nezbytné pro normální fungování lidského organismu. Kdybyste chtěli rozšířit seznam svých novoročních předsevzetí, sepsali jsme pro vás pár bodů, jimiž se můžete ve svém přístupu k potravinám inspirovat…