Rohlíčky

​​​​​​​Upečte si arašídovo-vanilkové rohlíčky z másla Lacrum

Věděli jste, že čerstvé máslo je česká specialita? Musí obsahovat minimálně 82 % tuku a maximálně 16 % vody. Pro pečení je to nezbytná ingredience.

Vánoční pečení a tradiční recepty jsou oblíbenou disciplínou Blanky Klvaňové, jako nutriční terapeutka ale přiznává, že ne vždy se jí v minulosti vyplatilo péct zdravě: „Vynecháte-li v těchto receptech tuk, nejčastěji tedy máslo, možná z cukroví budete mít lepší vnitřní pocit, chuťově to ale často není ono.“ I proto se vyplatí vsadit na kvalitní suroviny. Zkuste na pečení použít máslo LACRUM z Velkého Meziříčí. Vyniká čerstvostí a výraznou smetanovou vůní a chutí. Při jeho konzumaci necítíte cizí pachy ani příchutě.

 

Obrázek
Rohlíčky recept

Arašídovo-vanilkové rohlíčky

 

Ingredience:

40 gramů klasického másla 

30 gramů arašídového másla

40 gramů hladké mouky

40 gramů třtinového cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 polévková lžíce mléka

½ prášku do pečiva

½ lžičky mleté skořice

 

Postup:

1. Hladkou mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva. Poté přidejte ostatní suroviny a ručně vypracujte těsto. Pokud by se drolilo, přidejte lžíci mléka. 

2. Má-li těsto dobrou konzistenci, můžete začít plnit formičky, nebo ručně tvarovat rohlíčky a skládat je na pečicí papír na plech. 

3. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě při 160 °C 15-20 minut.

 

Máslo očima výživové terapeutky 

Klasické, živočišné máslo je především tuk, který je tvořen z nasycených mastných kyselin. „Z chemického hlediska se jedná o ty nejjednodušší mastné kyseliny, které při vysoké teplotě rády podléhají změnám,“ vysvětluje nutriční terapeutka Blanka Klvaňová s tím, že tento proces nemá úplně dobrý vliv na cévy: „Snadno vzniknou volné radikály, které se šíří celým tělem a usazují se ve formě aterosklerotických plátů v cévách.“ 

Problém tak může být třeba smažení na másle. „Je to vlastně takový obrovský mejdan těchto radikálů,“ upozorňuje a nabízí zdravější alternativu: „Něco jiného je, když ho takzvaně přepustíte a vznikne vám druh másla, který dnes označujeme ghí. Máslo se rozpouští postupně při teplotě do 80 °C. Chemické vazby se sice přeskupí, ale ghí je poté teplotně stabilnější. Na něm už smažit můžete. Prostě kouzlo chemie.“

A kolik másla denně bychom měli zhruba sníst, abychom si nezadělali na problém? „Protože se jedná o čistý tuk, stačí potřít krajíc kváskového chleba lehkou vrstvou. Jste-li příznivci vážení potravin, můžete si navážit 10 až 15 gramů másla na jeden krajíc. Jak rostlinné, tak živočišné tuky by ideálně měly tvořit 25 až 30 % našeho jídelníčku.“ 

Přestože je živočišné máslo klasikou už po staletí, vyznavači zdravého životního stylu často používají také rostlinná másla. „Strava by měla být především pestrá, vyplatí se dát šanci oběma druhům,“ dodává výživová poradkyně s tím, že sama ve svém svátečním receptu kromě klasického másla použila i arašídové. Dejte nám vědět, jak vám cukroví chutnalo!  

Blanka Klvaňová a je nutriční terapeutka. Za sebou má bakalářské studium oboru Nutriční terapeut na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a navazující magisterské studium Bezpečnost a kvalita potravin na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární univerzity Brno. Blanka miluje jídlo a kvalitní potraviny jsou podle ní základ každého nutričně vyváženého jídelníčku.

 

Tip na výlet

Někdo tomu říká gastroturistika, někdo prostě jede na výlet, který spojí s gurmánským zážitkem nebo místní specialitou. Velké Meziříčí je známé především díky výborným sýrům a mléčným výrobkům, které pocházejí z české mlékárny LACRUM. Ta zpracovává výhradně mléko z místních farem na Vysočině. Co byste ve městě sýrů neměli přehlédnout? Když sjedete z dálničního mostu, který je mimochodem nejvyšší u nás, uvidíte nad městem renesanční zámek. Dominantou historického centra je nicméně i kostel svatého Mikulášerenesanční radnice se sgrafitovou výzdobou a několik dalších kostelů a kaplí. Pokud byste se chtěli vydat kousek dál od Velkého Meziříčí, zastavte se v Měříně. Společnost AGROMĚŘÍN společně s Lucií Nachtigallovou, autorkou stránky „Deník facebookové matky“, tu vytvořili pohádkovou zemědělskou stezku, která je součástí celorepublikového projektu „výletů s tajenkou“. Bližší informace o tomto dobrodružném putování pro celou rodinu najdete zde.

Foto a zdroj: Kudy z nudy

Obrázek
Výlet s tajenkou

 

Zaujalo vás tohle téma? Diskutujte o něm. Na sociálních sítích nebo naživo! Budeme rádi, když ho budete sdílet společně s námi.

Související články

  • čerstvě & fit

Každé vaření začíná výběrem správných surovin. Na kulajdu, kterou si připravíme s naší nutriční terapeutkou Blankou Klvaňovou, jich nepotřebujeme moc. A dokonce se obejdeme bez mouky.

  • čerstvě & fit

V tomto příběhu chutí vám ukážeme, jak si můžete připravit dokonale šťavnaté hovězí maso s křupavou kůrkou a dipem, který budete možná připravovat poprvé, ale rozhodně ne naposledy.

  • čerstvě & fit

Klíčky. Víte o nich, ale zatím jste je do žádného pokrmu nepoužili? Jsou plné živin a vitaminů, podporují imunitní systém a dodávají jídlu další rozměr chuti – ty z pěstírny Beskydu Fryčovice tedy rozhodně. Ukážeme vám, jak na ně.