švestkový koláč

Upečte si drobenkový koláč se švestkami

Švestkový koláč je klasika, která nikdy nezklame. V každém jeho soustu se snoubí svěžest švestek a jemnost pečiva. Kombinace sladkokyselého ovoce s křehkým těstem je příjemně chuťově vyvážená a jen málokdo jí dokáže odolat. Upečte si s námi výborný moučník z darů podzimu.

Švestky, které při pečení použijeme, pochází z ovocných sadů v Těšeticích. Společnost POMONA Těšetice a.s., která patří do skupiny AGROMĚŘÍN, je pěstuje ve vlastních sadech na Znojemsku, stejně jako jablka, meruňky a broskve.

„Švestky v našich sadech patří k tradičně pěstovanému ovoci. Raně zrající odrůdy doplňují nabídku meruněk a broskvoní,“ říká Ivo Pokorný, ředitel POMONY Těšetice a předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska. Ovšem není švestka jako švestka! I toto ovoce má řadu odrůd, které dozrávají v různých obdobích. „Odrůdy švestek jako třeba Čačanská lepotica bývají zralé ke sklizni už kolem 20. července,“ říká Ivo Pokorný s tím, že tato středně raná odrůda pochází ze Srbska. „Na přelomu července a srpna pak zraje odrůda Čačanská najbolja a dlouhé sklizňové období pokračuje odrůdami Joganta, Stanley a Topend,“ dodává. Poslední švestky letos ve zdejších ovocných sadech sklidili v první dekádě září.

Samy o sobě jsou švestky pokladnicí vitaminů a minerálních látek. Obsahují vlákninu, podporují trávení a jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti zánětům. Chcete-li tělu dopřát něco chutného a zároveň zdraví prospěšného, vyzkoušejte švestkový koláč podle receptu nutriční terapeutky Blanky Klvaňové.

 

Obrázek
švestkový koláč recept

Drobenkový švestkový koláč

 

Doba přípravy: 60 min

 

Ingredience:

Čerstvé švestky – 500 g

Špaldová mouka/ pšeničná celozrnná mouka – 200 g

Mandlová mouka – 100 g

Kypřicí prášek do pečiva

Sůl – 1 čajová lžička

Bílý jogurt (3,5 % tuku) – 250 g

Olivový olej – 50 ml

Med – 2 polévkové lžíce

Větší vejce – 1 ks

 

Na drobenku:

Ovesné jemně mleté vločky – 50 g

Špaldová/pšeničná celozrnná mouka – 40 g

Máslo – 50 g

Třtinový cukr – 50 g

 

Postup:

1. Zapneme troubu a dáme ji předehřát na 180 °C.

2. Domácí mandlovou mouku si vyrobíme stejně jako minule, když jsme pekli mandlový koláč. Ve velké míse potom smícháme všechny sypké suroviny, a sice špaldovou, nebo pšeničnou celozrnnou mouku, dále mandlovou mouku vlastní výroby, lžičku soli a jeden sáček kypřicího prášku do pečiva.

3. V další míse smícháme tekuté ingredience, tedy jogurt, olej, vejce a med. Vše důkladně promícháme, aby se suroviny propojily.

4. Tekuté suroviny přilijeme do mísy k těm sypkým a vše znovu důkladně promícháme.

5. Do hlubokého talíře nasypeme vločky, mouku, třtinový cukr a přidáme studené máslo. Rukama vypracujeme sypkou drobenku.

6. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme ji buď strouhankou, nebo moukou.

7. Těsto nalijeme do formy a navrch dáme švestky, ideálně rozpůlené. Vyndáme pecku a půlky klademe na těsto tak, aby se slupka zabořila a světlá část koukala nahoru.

8. Po celé ploše koláč posypeme drobenkou a dáme ho péct do předehřáté trouby na 40 minut. Po upečení ho necháme vychladnout a můžeme krájet. Dobrou chuť všem! 

 

Švestky očima výživové terapeutky

Čerstvé švestky jsou ideální jako dopolední či odpolední svačinka. Z makroživin, tedy živin, které tvoří základ stravy a tělo je potřebuje ve velkém množství, protože z nich čerpá energii a zajišťuje životní funkce, švestky obsahují hlavně sacharidy. Přirozeně se v nich vyskytuje fruktóza. „Díky svým metabolickým schopnostem ovšem tělo dokáže z fruktózy glukózu udělat a nestojí ho to až tolik námahy,“ vysvětluje Blanka Klvaňová a dodává: „Glukóza je přitom hlavním a preferovaným zdrojem energie pro mozek a jeho mozkové funkce.“

Věděli jste, že mozek je energeticky náročný orgán a spotřebovává asi 20 procent celkové energie těla, i když tvoří jen asi 2 procenta jeho hmotnosti? Je pro něj proto důležité, aby měl neustálý přísun glukózy, protože ji neumí efektivně ukládat jako jiné orgány. Když hladina glukózy klesne, může se to projevit například únavou, sníženou koncentrací nebo závratěmi.

Zdraví ve fialovém kabátě

Z mikroživin, tedy živin, které tělo potřebuje v malém množství, ale jsou nezbytné pro jeho správné fungování, jsou ve švestkách zastoupeny vitaminy i minerální látky. Z vitaminů jsou to především vitaminy skupiny B, rozpustné ve vodě. „Švestky jsou ze 70–90 procent tvořeny vodou, vitaminy skupiny B se z nich tedy vždy uvolní, a pak záleží na konkrétní funkčnosti střev, jak dobře tyto vitaminy vstřebají,“ vysvětluje Klvaňová. 

Další důležitý vitamin ve švestkách je podle jejích slov vitamin E, rozpustný v tucích: „Nebojme se tedy kombinovat švestky s tukem, například právě ve švestkovém koláči. Vitamin E má antioxidační vlastnosti, které v těle pomáhají potlačovat tvorbu rakovinotvorných buněk.“ Z minerálních látek je třeba zmínit zinek, selen a hořčík. Tyto další důležité mikroživiny, které přispívají jako katalyzátory různým metabolickým dějům, napomáhají ke zdravé pokožce, k dobrému hojení ran a správné činnosti a pružnosti cév.

Švestky jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která hraje klíčovou roli při podpoře zdravého trávení. Vláknina podporuje pohyby střev, odstraňuje z nich toxické látky a zabraňuje zácpě. V jedné porci švestek (přibližně 100 gramů) najdete až 3 gramy vlákniny, což je podle Světové zdravotnické organizace přibližně 10 procent doporučené denní dávky. Konzumace švestek je zkrátka výborný způsob, jak zvýšit příjem vlákniny a podpořit své zdraví.

Blanka Klvaňová je nutriční terapeutka, absolventka bakalářského studia oboru Nutriční terapeut (MUNI) a navazujícího magisterského studia Bezpečnost a kvalita potravin na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární univerzity Brno. Blanka miluje jídlo a kvalitní potraviny považuje za základ každého nutričně vyváženého jídelníčku.

 

Tip na výlet

Jméno společnosti POMONA Těšetice, z níž máme švestky na koláč, propůjčila Pomona – římská bohyně ovoce, zahrad a plodnosti, zážitky, které by mohl přinést podzim na jižní Moravě, by tak mohly být neméně božské. Je nejvyšší čas sbalit si pět švestek a vyrazit!

V Drnholci, kde mimochodem sídlí skvělé Nové Vinařství, najdete Svět bludišť, o němž mluvíme kdykoliv na výlety po jižní Moravě přijde řeč. Aktuálně si tu pro vás připravili jednu specialitu – Svět dýní! Otevřený je od 20. září do 3. listopadu denně 10–18 hodin.  Před Vánocemi zde pak bývá ještě Světelná ZOO. Všechny informace k těmto akcím najdete na webu.

Speciální tip dnes máme i pro dospělé. V kulturním domě v Drnholci bude 2. listopadu probíhat Dušičkový guláš a degustace slivovice, kdybyste měli chuť, zastavte se tu na něco dobrého. Nebojte, naší nutriční terapeutce to neřekneme…

Foto a zdroj: Kudy z nudy a svet-bludist.cz

Obrázek
dýňový svět

Zaujalo vás tohle téma? Diskutujte o něm. Na sociálních sítích nebo naživo! Budeme rádi, když ho budete sdílet společně s námi.

Související články

  • čerstvě & fit

Děti milují sladké obědy pro jejich jedinečnou kombinaci chutí a vůní. My, dospělí, zase mnohdy míváme sladké pokrmy spojené s příjemnými vzpomínkami na dětství a rodinné tradice. Ovocné knedlíky, palačinky, buchtičky s krémem, šišky s mákem… na talířích si společně s nimi předáváme i radost. Souhlasíte?

  • čerstvě & fit

Houbaření je v Česku velmi populární a hluboce zakořeněná tradice. My, Češi, jsme vášniví houbaři, a když je houbařská sezóna, jsou nás plné lesy. Naše úlovky jsou pak součástí mnoha pokrmů od polévek přes smaženice až po omáčky. Pro vaření s nutriční terapeutkou jsme tentokrát vybrali hlívu.

  • čerstvě & fit

Vůně čerstvě upečeného mandlového koláče je neodolatelná stejně jako jeho chuť. Křupavé mandle a jemná, krémová náplň jsou geniální kombinace, na kterou budete vzpomínat ještě dlouho potom, co schováte umyté dezertní talířky do zásuvky. Vyzkoušíme to společně?