
Nesuďte máslo podle obalu
Tušili jste, že existuje máslo, které si můžete natřít na chleba hned poté, co ho vytáhnete z ledničky? Velkomeziříčská mlékárna LACRUM má tento typ snadno roztíratelného másla ve své nabídce. Kromě unikátní technologie výroby, díky níž ho lze snadněji rozmazat, se pyšní také netradičním obalem. Místo ve fólii je v plastové vaničce. Kupující to občas zbytečně mate.
V mlékárně LACRUM se denně vyrobí přibližně 5 tun másla, což je množství, které by při týdenní spotřebě jednoho kusu 180 gramového másla jedlo osm rodin skoro sedmdesát let! Řada z nás má přitom máslo spojené s určitým druhem tuhosti. Zpravidla ho vytáhneme z ledničky a necháme ho chvíli stát na kuchyňské lince. Méně trpěliví, nebo, chcete-li, více hladoví, jej někdy hned rozporcují na menší kousky, nechají je roztát na chlebu a poté máslo rozmažou. S trochou nadsázky bychom mohli říci, že až budeme jednou bilancovat, můžeme se ohlédnout za svým životem zpět v čase a říct si: „Aha, takže suma sumárum jsme ve svém životě prostáli 25 dní u rozbalené kostky másla a čekali jsme, až půjde rozetřít.“ Tento scénář ale vůbec nemusí nastat. S roztíratelným máslem LACRUM výrazně snížíte pravděpodobnost, že byste jednou litovali všech těch věcí, co jste nemohli udělat jen proto, že jste čekali, až povolí máslo.
Cílená změna chování tuku
Mlékárna LACRUM Velké Meziříčí vyrábí kromě klasického másla také roztíratelné máslo v plastové vaničce. Složení má naprosto identické – vstupní surovinou je pouze čerstvá smetana, tedy žádný rostlinný tuk. „Kombinací speciální technologie a nastavení výrobního procesu jsme schopni zajistit změnu chování tuku, který je snadněji roztíratelný,“ vysvětluje Jan Rosický, ředitel společnosti LACRUM. Výrobek má složení tradičního čerstvého másla, které se ovšem dá celkem snadno namazat bez předchozí temperace. Vanička má i nezbytné převlečné víčko, díky němuž se máslo po otevření lépe skladuje, což je pro strávníky samozřejmě skvělé, pro nakupující občas trochu matoucí. Řada lidí má totiž vaničku coby obalový materiál automaticky spojenou s margarínem.
Vznik másla krok za krokem
Výroba másla je velmi jednoduchá a poměrně rychlá. „Do mlékárny se denně vozí syrové kravské mléko, z něhož se odstředěním získává smetana. Ta se tepelně ošetří, chcete-li, pasteruje, pak se zchladí a nechá se do druhého dne zrát,“ popisuje výrobní postup Jan Rosický. Velkou výhodou je okamžitá možnost využití čerstvé smetany, která vzniká v mlékárně LACRUM při výrobě polotvrdých sýrů, na které se zdejší mlékaři specializují. Další den pak probíhá tzv. zmáselňování. „To je proces, kdy vlivem mechanického narušení obalu tukových kuliček dojde ke spojení tuku, tedy másla, a oddělí se přebytečná tekutina ve formě podmáslí,“ dodává Rosický. Zabalený produkt je následně potřeba nechat dochladit v chladírně. A jak vypadá vlastně jeho složení? Máslo musí obsahovat minimálně 82 % tuku a maximálně 16 % vody. Nejsou přitom přípustné žádné přísady, oleje ani barviva.
Filozofie velkomeziříčské značky
Máslo, které se vyrábí pod značkou LACRUM, vyniká především svou čerstvostí a výraznou smetanovou vůní a chutí. Při jeho konzumaci necítíte cizí pachy ani příchutě. „Nezpracováváme mléko ani smetanu ze spotového trhu, což dělají někteří výrobci, aby minimalizovali výrobní náklady, mnohdy na úkor kvality produktu,“ popisuje situaci ředitel mlékárny a dodává: „Použitím výhradně vlastního mléka podporujeme místní farmy a na ně navázané ekonomiky, nezatěžujeme životní prostředí zbytečnou přepravou a zároveň máme pod kontrolou kvalitu a čerstvost surovin.“ Připočteme-li k tomu všemu ještě možnost volby snadno roztíratelného másla, je rozhodování, jaká značka příště skončí v našem nákupním košíku, zase o něco jednodušší. Nezapomeňte, že čerstvé máslo se musí prodávat výhradně chlazené! Mimochodem víte, kde máte nejbližší Rynek?
Související články
Napadlo vás někdy, jak to, že jsou v obchodech jablka jako čerstvě utržená i v zimě? Doba, kdy pro ně Maruška musela jít krutou zimou na vrcholek hory ke dvanácti měsíčkům, už je minulostí. Dnes se skladují ve speciálních boxech.
Platí to všude možně, ale ve víně opravdu bez vytáček. Když má být sklenička bílého nebo červeného opravdovým požitkem, musí být na začátku procesu tvorby vína perfektní hrozny. Vinaři k tomu přistupují různě – dělají pečlivou probírku už ve vinici a později před tím, než jdou plody do lisu. K dokonalosti to vyladili v Novém vinařství v Drnholci. Jako jediní v Česku používají optický třídič hroznů, který bez milosti „sestřelí“ každou bobulku, která nevyhovuje.
Víte, co jíte? České, nebo zahraniční potraviny? Možná vás dosud nenapadlo nad tím přemýšlet a původ produktů vás moc nezajímá. Potraviny zblízka přitom mají spoustu benefitů a mnoho z nich si možná ani neuvědomujete. Přečtěte si, které to jsou.