
Tekuté zlato jménem ovocné šťávy mohou být skvělým parťákem nejen při posílení imunity
V dnešní době bojujeme s oslabenou imunitou, civilizačními nemocemi, stresem a špatnou životosprávou. Dokážeme utratit tisíce za různé vitaminy, doplňky stravy a prostředky, které mají zlepšovat naši tělesnou, ale i duševní kondici. Přitom máme zdroje vitamínů a energie skoro na dosah. Je totiž řeč o ovocných nebo zeleninových šťávách.
Když potřebujete dostatek energie nejen do zimních měsíců, volte ovocné šťávy
Ovocné šťávy jsou mimo jiné bohatým zdrojem sacharidů, tedy energie. I proto se doporučují konzumovat v první polovině dne. Sacharidy jsou zapotřebí k podpoře regenerace svalů i celého organismu po fyzickém výkonu, při redukci či detoxikaci. Velmi pozitivně působí i na náš fyzický výkon, obranyschopnost proti stresu a celkovou kondici. Není náhoda, že v oblíbených filmech si hlavní postavy dávají na snídani čerstvý fresh. Kromě ovocných šťáv jsou pro naše tělo blahodárného i šťávy z čerstvé zeleniny. Zeleninové šťávy se mohou do jídelníčku zařadit kdykoliv během dne. Mají zásaditou reakci, tudíž udržují správné pH organismu. Naše krev musí mít stabilní a lehce zásadité pH 7,4. Nerovnováha v pH naší krve vzniká kvůli jídlu, pití a také stresu. Jakmile nám kvůli nevhodně složenému jídelníčku klesne pH krve pod 7,3, naše tělo musí pracovat navíc, aby zvládlo nával kyselosti. Mnozí odborníci pak nerovnováhu pH viní z celé řady nemocí (obezity, vředů, cukrovky apod.).
Šťávy REFIT z Beskydu Fryčovice - jedinečný zdroj vitamínů a imunity
Šťávy REFIT jsou na českém trhu zcela unikátní. Jedná se o ovocno - zeleninové šťávy, které nejsou ve srovnání s klasickými džusy ošetřeny pasterizací, ale paskalizací (vysokým tlakem). Díky tomu je v nich zachováno maximální množství živin a vitamínů s trvanlivostí až 40 dnů.
Nejlepší surovina - KVALITA
Předpokladem dobré šťávy je výběr kvalitních surovin. Proto v Beskydu Fryčovice preferují místní dodavatele a část surovin si pěstují sami - jedině tak mají nad surovinami nejlepší kontrolu. Čerstvé ovoce a zeleninu následně vylisují a pak se jednotlivé druhy šťáv smíchají dle vyladěných receptur.
Opravdu přírodní šťáva - SEDLINA
Kromě vitamínů obsahují přírodní šťávy také vlákninu. Je tedy přirozenou vlastností nefiltrované čerstvé šťávy, že se tyto látky časem usadí. Sedlina není na škodu, naopak je důkazem přírodního charakteru, a tedy i kvality šťáv. Před pitím stačí šťávu protřepat, aby se sedlina a šťáva opět spojily a šťáva bude mít krásnou, svěží barvu.
Maximum živin - PASCALIZACE
Unikátní metoda ošetření šťáv vysokým tlakem umožňuje maximální zachování nutričních hodnot a také přirozené chuti i barvy výrobku. Na rozdíl od pasterizace nedochází k zahřátí výrobku a tedy k úbytku prospěšných látek, vitamínů a chuťovým změnám. Šťávy tak vydrží několik dní opravdu čerstvé.
Beskyd Fryčovice je průkopníkem v zavádění vysokotlaké technologie pro zpracování potravin v České republice. Za spoluúčasti Výzkumného ústavu potravinářského Praha, VŠCHT PRAHA (Ing. Milan Houška, CSc.) a společnosti ŽĎAS, a.s. bylo ve společnosti Beskyd Fryčovice vybudováno unikátní centrum vysokotlakých technologií pro výzkum a vývoj ošetřování potravin velmi vysokým tlakem.
https://starfos.tacr.cz/cs/project/QF3287?query_code=qxqqaac7b2qa
https://www.protext.cz/novy/press-release.php?id=6920
V roce 2016 byl původní koncept nahrazen novým tlakovacím zařízením, které je sestaveno speciálně pro proces využití tlakování v potravinářském průmyslu. Tato technologie se nyní ve společnosti využívá pro zpracování zeleniny a ovoce při výrobě šťáv REFIT nebo zeleninových salátů. Ošetření potravin vysokým tlakem, tzv. paskalizace, nahrazuje pasteraci (ohřev potraviny k dosažení její trvanlivosti) a pro své vlastnosti je nazývána "technologií třetího tisíciletí"
Zeleninové šťávy REFIT jsou bohatým zdrojem vitamínů minerálních látek, enzymů a vlákniny
“V běžné stravě našich především dětských klientů dnes převažuje naprostý nedostatek čerstvé zeleniny. Pravidelná konzumace za studena paskalizovaných zeleninových šťáv REFIT může tento deficit nahradit. Na rozdíl od velmi oblíbených ovocných šťáv obsahují zeleninové šťávy výrazně méně cukrů a mají nižší glykemický index, proto doporučuji jejich pravidelnou konzumaci také našim klientům s nadváhou či obezitou. Šťávy REFIT jsou lisovány pomocí vysokého tlaku za studena (paskalizace), proto si zachovávají vysoký obsah vitamínů a důležitých enzymů, díky tomu pomáhají zvýšení obranyschopnosti organismu a napomáhají předcházení celé řady onemocnění”, říká doc. MUDr. Dalibor Pastucha, Ph.D., MBA, který je ředitelem prestižní ReFit Clinic v Olomouci.
Ještě si stále myslíte, že je potřeba brát vitamíny v nějakém doplňku stravy, tobolkách? Je potřeba si uvědomit, že nám naše země může dát velmi kvalitní plodiny, plné vitamínů a potřebných látek pro naše tělo. Jen se k ní musíme chovat s úctou a respektem…
Související články
Možná to máte tučně vyznačené v kalendáři. A pokud jste opravdovými milovníky zvěřiny, nikam si to ani značit nemusíte. K podzimu zkrátka neodmyslitelně patří zvěřinové hody. Výpečky z čerstvého divočáka, zvěřinový guláš nebo paštika z jeleního masa a další pochoutky. Už se vám sbíhají sliny? Víte ale, jak poznáte kvalitní zvěřinu a odkud se vůbec na české talíře dostává?
Tušili jste, že existuje máslo, které si můžete natřít na chleba hned poté, co ho vytáhnete z ledničky? Velkomeziříčská mlékárna LACRUM má tento typ snadno roztíratelného másla ve své nabídce. Kromě unikátní technologie výroby, díky níž ho lze snadněji rozmazat, se pyšní také netradičním obalem. Místo ve fólii je v plastové vaničce. Kupující to občas zbytečně mate.
Pro období sklizně hroznů je burčák typický a je to vlastně terminus technicus. Můžeme tak totiž označovat pouze nápoje vyrobené z čerstvých letošních hroznů, které vinaři vypěstovali na území České republiky. Věděli jste to?