
7 důvodů, proč sáhnout po českých potravinách
Víte, co jíte? České, nebo zahraniční potraviny? Možná vás dosud nenapadlo nad tím přemýšlet a původ produktů vás moc nezajímá. Potraviny zblízka přitom mají spoustu benefitů a mnoho z nich si možná ani neuvědomujete. Přečtěte si, které to jsou.
- Ušetří vám peníze
Je vám v obchodech trochu do breku, když vidíte ceny potravin? Možná to bude znít jako oxymóron, ale my vám prozradíme, jak ušetřit, a přitom si koupit kvalitní produkty. Stačí si zajet k vašemu regionálnímu prodejci. „V supermarketu se totiž například jablka prodávají za 30 až 50 korun, ovocnáři za ně ale dostávají 14 korun,“ vysvětluje šéf ovocnářské společnosti Pomona Těšetice Ivo Pokorný. Pokud se vydáte přímo k pěstiteli a obejdete prostředníky, tak často dostanete kvalitní čerstvé produkty levněji. Toho, který je k vám nejblíž, si můžete najít tady.
- Na jejich kvalitu se můžete spolehnout
Všichni chceme jíst kvalitní potraviny. Při pořízení těch českých máte kvalitu zaručenou. Ať už se jedná o ovoce, maso nebo třeba mléko. Na veškeré výrobky jsou stanovené přísné hygienické kontroly, které nedovolují, aby se k lidem dostaly jakkoli zdravotně závadné kusy. Například české maso je opravdu pod drobnohledem. „Máme poměrně přísné veterinární a bezpečnostní normy, které pod hrozbou likvidačních pokut znemožňují tuzemským chovatelům dávat na pulty neprověřené produkty. Díky tomu se řadí mezi světovou špičku,“ říká ředitel TORO Hlavečník Pavel Trčka.
- Jsou zaručeně čerstvé
Potravinám, které musí do Česka cestovat ze zahraničí, převoz ubírá na kráse, chuti a čerstvosti. Maso se musí zamrazovat a po rozmrazení je často plné vody. Ovoce a zelenina v kamionech teprve dozrávají, jejich chuť je pak nevýrazná a mdlá a zároveň často dorazí otlučené. „Meruňka je křehké ovoce. Pokud putuje ze Španělska, Turecka nebo Řecka, znamená to tisíce kilometrů v kamionech, takže o to dřív se musí sklidit, aby cestu přežila v potřebné kondici. Tím spíš pro ni platí, že je opravdu lepší kupovat si ji v místě produkce,“ vysvětluje sadař Pokorný.
- Nezatěžují životní prostředí
Kamiony okolo sebe určitě vídáte často. Nic proti nim, ekonomika je zkrátka propojená a ne všechno zboží si zajistíme sami. Kdyby se ale zákazníci víc zaměřili na lokální produkci, provoz se zmenší a netrpěla by tolik ani příroda. Logistika, která s dopravou zahraničních produktů nevyhnutelně souvisí, za sebou nechává znatelnou uhlíkovou stopu a nejen ta se dá při koupi lokálních produktů ušetřit. Přičtěte k tomu navíc úsporu obalového materiálu, energie a času.
- Podporují českou ekonomiku
Nákupem českých produktů podpoříte místní ekonomiku. Pokud si zajedete k nejbližšímu lokálnímu prodejci, tak podpoříte nejen jeho hospodářství a vznik dalších kvalitních potravin, ale i sami sebe. Zajistíte tím totiž lepší ekonomiku vašemu regionu a jeho rozvoj. Vaše investice se vám tak vrátí v podobě prosperity celého kraje.
- Berou ohled na přírodu i welfare zvířat
Česko bylo jednou z prvních zemí na světě, která začala používat méně pesticidů a herbicidů. Zároveň jsou v tuzemsku všechny postupy v zemědělství důkladně kontrolovány. Díky tomu jsou veškeré produkty, které v naší zemi vzniknou, jedny z nejpoctivějších a nejkvalitnějších na světě. Méně pesticidů a herbicidů se zároveň odráží i na kvalitě toho, čím se živí zvířata. V poslední době se rozmohly i biofarmy, které jsou ještě vyšším stupněm. Lidé v nich o zvířata pečují často více než sami o sebe. Kromě přístupu k chovu se na biofarmách liší i složení krmiva pro zvířata, což se zásadně odráží na kvalitě masa.
„V ekologické produkci krmíme krávy pouze jetelotravní senáží a ekologicky vyrobenou směsí, která obsahuje oves, pšenici a ječmen v biokvalitě, zatímco v konvenčním chovu se přidává například i kukuřice,“ říká hlavní zootechnička biofarmy Chlumek Tereza Bena.
- Podporují českou soběstačnost
Soběstačný chce být dnes téměř každý. Kdysi to zvládala celá naše země. Ty časy už jsou ale pryč. Opět se k tomu přiblížit můžeme hlavně konzumací lokálních potravin. Něco si můžete vypěstovat sami doma a trávit přitom čas na čerstvém vzduchu anebo můžete místo potravin z daleka s nejistým původem sáhnout po těch, které vyprodukoval zemědělec nebo chovatel pár kilometrů od vás. Podpoříte tak soběstačnost svoji i regionu, ve kterém žijete.
Až půjdete příště nakupovat, vzpomeňte si alespoň na jeden z těchto důvodů. Třeba vás přesvědčí vybrat si raději lokální potravinu, která potěší především, ale nejen vaše zdraví.
Související články
Pět druhů jídel a celkem třináct set obědů. Tolik denně připraví v jídelně ve Žďáře nad Sázavou. Fungují částečně jako „závodní“ jídelna, ale především k nim docházejí i lidé mimo firmu. Na první pohled běžné místo, kde si dát oběd. Tak proč se strávníci neustále vrací a jak to, že jim tolik chutná? Mimo jiné díky tomu, že tu vaří z lokálních potravin.
Platí to všude možně, ale ve víně opravdu bez vytáček. Když má být sklenička bílého nebo červeného opravdovým požitkem, musí být na začátku procesu tvorby vína perfektní hrozny. Vinaři k tomu přistupují různě – dělají pečlivou probírku už ve vinici a později před tím, než jdou plody do lisu. K dokonalosti to vyladili v Novém vinařství v Drnholci. Jako jediní v Česku používají optický třídič hroznů, který bez milosti „sestřelí“ každou bobulku, která nevyhovuje.
My, Češi, milujeme jablka, mezi tuzemským ovocem dokonce dlouhodobě kralují žebříčku oblíbenosti. Ročně jich každý z nás sní kolem 25 kilogramů. Naši sadaři jich loni sklidili 138 tisíc tun.Tím, že ale skončili s čtvrtmiliardovou finanční ztrátou, byla jejich úroda trošku hořkosladká…